In 1996 the Municipality of Lavarone purchased the stronghold (with the deciding contribution of the Autonomous Province of Trento) and at the same time carried out a series of projects for the further upgrading of the structure, planning a substantial conservation-restoration, restoring the original ceiling in zinc, rearranging the floors and completely reorganizing the site.

A modern and updated historical museum was also set up (with texts in Italian, German, English) with educational and informational purposes, not only devoted to Forte Belvedere and the strongholds of the plateaus, but also presenting broader local and international issues about the First World War. The restoration and the upgrading of the Fort, it is worth reminding, brought to significant interventions that have been organized and structured in different functional lots. The works concentrated first of all on the reinforcement of the structure of the blockhouses and on the reconstruction of the zinc-plated covering, in compliance with the standards of the time. Moreover the restoration concerned the drainage systems with the waterproofing of the exterior wall to ensure the maintenance of the structure and the existence of inbound passageways through metal stairs. The building of an elevator made it also possible to remove the architectural feature barring preventing access to the museums by the disabled.

At last, the conservation-restoration of Fort Belvedere was completed by the cleaning, performed with appropriate methods, of the main fronts of the blockhouses, by the installation of wooden and metallic window and door frames by using techniques and shapes similar to the original ones and by the setting up and retrofitting of the systems. The work was ended by restoring the external landscape, partially made possible thanks to a planned intervention by the Service of the Autonomous Province of Trento responsible of the recondition and upgrading of the environment. The external site was both partially deforested, in order to put the site of the stronghold in sight and to make it visible, and the green areas of the facing pinewood of the Emperor and of part of the east yard were reorganized.

 

 

There was moreover the reconstruction of a footway bridge over the front ditch and finally the improvement works of the road access and the laying of safety systems in the most dangerous points.